Primary and vocational school Längenfeldgasse / PPAG architects


Primary and vocational school Längenfeldgasse / PPAG architects

© Hertha Hurnaus© Hertha Hurnaus© Hertha Hurnaus© Hertha Hurnaus+ 53


  • Zoned Area of ​​this architectural project Zoned:
    10750 m²

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2020


  • Photographs Photographs: Hertha Hurnaüs

  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus

Text description provided by the architects. This very urban extension building of a pre-existing school campus contains an unprecedented combination of a primary school with 17 classes (children from 6 to 10 years old) and a vocational school, made up of 23 classes (students from 15 to 19 years old). years).

© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus
Ground floor Plan
Ground floor Plan
© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus

Built in a densely developed district, the school has six floors and is relatively high in the Viennese context: it ensures that the building requires as little floor space as possible in order to preserve a large green space for the pupils.

© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus

The primary school is located in the horizontal part of the building on the ground floor and on the first floor, in a rectangular shape of 50 by 64 meters. The vocational school is housed in the vertical part, which tapers upwards. There is a ‘practice cabinet’ at the top of the building, overlooking the city and giving young students the opportunity to take advantage of conditions usually only available in posh offices: this gives them mental and literal space to plan a brilliant career. .

© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus

The primary school meets all the requirements of contemporary education thanks to its spatial-pedagogical concept. It consists of four clusters, each with four to five teaching rooms that are grouped around a learning landscape. The architecture allows educators to accompany small groups of children of different ages, from different classes. The building serves to acquire knowledge and practices in different ways. Each teaching room has an annex which can serve as a nest or an oasis of tranquility. The team rooms for teachers within each cluster are all linked by a terrace in the inner courtyard to promote informal exchanges.

© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus
CC Section
CC Section
© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus

An adaptation according to the age of the cluster system is carried out in the vocational school. A large multifunctional space and open spaces function as points of contact between the two institutions. A large terrace above the primary school and staggered terraces connected by external stairs are an integral part of the educational space considerations. They are an important connecting element, serve as emergency exits, and are designed in such a way that they are fun for children to use, but also suitable for teaching outdoors.

© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus

The interior courtyards and carefully placed bay windows ensure a large amount of daylight and a direct view of the outside, without feeling exposed. Inside, mirrors enhance exterior light and views, creating a “lifelong learning landscape” and a new spatial feeling.

© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus

The custom-designed storage spaces are easily accessible to children alone. Using the exterior walls, however, the furniture does not interfere with the incidence of daylight. A specially developed wall system provides an additional skylight with a light deflector above the shelves, flooding the interior space with daylight.

© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus

The facade is made of corrugated iron with an underlayer of blue wind paper. It changes its appearance with the passing weather conditions. By its very abstract and ambiguous aspect, the school stands out, announcing a new approach to school design.



Comments are closed.